deelnemersverslag

Zondag  23  augustus  2015,

Meergeneratie-­‐initiatieven,

Fietstocht langs verschillende meergeneratie-­‐initiatieven in Groningen en Haren.
Vele wegen leiden naar Rome!  evenzo de vele mogelijkheden die particuliere ondernemers plannen hebben ontwikkeld of reeds mee zijn gestart.

Een dag op de fiets die bij Noorderhogebrug is begonnen. Een project met een hoog energieneutraal bouwgehalte ? goed passend bij de huidige omgeving met de molen als centraal punt. De bouw is voorzichtig begonnen en we mochten even in de keuken kijken.

Ons volgend project is Centraal Wonen in Beijum. Een woonvorm met veel sociale en gemeenschappelijke verbindingen. 2 clusters van een aantal woongroepen die geschakeld zijn rondom de gemeenschappelijke ruimte. Hierin worden de centrale activiteiten gehouden.

Nu naar een meergeneratie-­‐initiatief De Verwondering op de Hoogte ( Aletta Jacobshuis ) een project van een aantal enthousiaste mensen die op het suikerunie-terrein plannen hadden ontwikkeld en via omwegen hier zijn beland.  Na vallen en opstaan zijn ze goed begonnen met het aanleggen van buurtmoestuin, want de bewoners moesten wel overtuigd worden dat iedereen van de buurt hier zijn sla kon telen.

Aansluitend een presentatie van Peter Oterdoom, een interessant meergeneratie-­‐project met behulp van studenten! Dit project staat nog in de kinderschoenen en vergt nog vele onderzoeken. De locatie hebben tijdens ons fietstocht nog bekeken en ik vond het een bijzondere omgeving.

Op naar Oosterparkheem een bejaardentehuis met mogelijkheden, bijv. projecten met behulpzame kinderen uit de buurt (boodschappen doen etc.) en nu nog invullingen voor de lege appartementen, alleen moet je wel 80+ zijn (gemiste  kansen).

Ons laatste project lag in Haren in het oude Biologisch centrum.  Een initiatief dat in de zomer is gestart. Hier werd onder genot van een hapje en een drankje de première van de film (excursie naar meergeneratiehuizen in Oldenburg) getoond, vergeleken met Groningen zijn ze daar veel verder!

Een geslaagde dag en heel veel wijzer geworden!
Dank aan de organisatie,
Otties Pattiasina